Майстерня пані Оксани

Човпило Оксана Віталіївна

керівник гуртків ЦТКТУМ

фольклорно-етнографічного напрямку

Освіта: вища

Працює в Центрі туристсько-краєзнавчої творчості учнівської молоді з 1996 року

 

 

На сучасному етапі у вихованні дітей актуальним є виховання в народних традиціях. Народне мистецтво нерозривно пов'язане з життям і побутом людства . У яких би умовах не жили люди, вони завжди прикрашали своє житло, предмети побуту, одяг і знаряддя праці. Народному мистецтву властива спільна риса: майстер завжди чудово володіє образною мовою, природним матеріалом, уміє повною мірою розкрити його красу, тонко відчуває колір і пропорції. Багато поколінь талановитих майстрів закладали духовну силу, гармонію та мудрість наших пращурів у свої роботи.  Простоту і змістовність образів пронесли через століття у своїй творчості народні умільці всіх регіонів України. Тому, виховуючи сучасне покоління молоді, доцільно знайомити наших дітей з мистецькими здобутками творців минулого, щоб прищеплювати сучасним дітям почуття честі та гідності, любові до своєї Батьківщини, здатність бачити красиве у буденному житті.

Краса здавна вважалася могутнім засобом морального вдосконалення особистості. Педагогічний аспект цієї проблеми знаходить своє відображення в єдності естетичного і морального виховання учнів. Ця єдність визначається, по-перше, єдністю кінцевої мети кожного з них - формування всебічно розвиненої, гармонійної особистості; по-друге, єдністю духовної сутності людини, яка не може бути розсічена на ізольовані складові частини.

Формування творчої особистості у гуртках фольклорно-етнографічного напрямку можливе, на нашу думку, завдяки таким видам діяльності, як писанкарство, килимарство, малярство, флористика, витинанка тощо; вони дають можливість поєднати гру, навчання та творчість.